Videomarketing

Videomarketing is een online marketing techniek die nogal eens vergeten wordt. Dit is een gemiste kans voor bedrijven omdat YouTube inmiddels het grootste zoeknetwerk ter wereld is. Door het creëren va filmpjes die relevant zijn voor (potentiële) klanten genereer je meer bezoekers naar je website. Filmpjes zijn ook zichtbaar binnen de zoekmachines en worden getoond bij bepaalde zoekopdrachten. Hierdoor is het van belang hierin goed gepositioneerd te zijn. Je kunt video marketing op verschillende manieren succesvol inzetten. Hoe je dat doet beschrijf ik hieronder.

Waarom video marketing toepassen?

Filmpjes kunnen net het extra sausje aan je product of dienst geven waardoor bezoekers besluiten je product te kopen. Ook kun je filmpjes maken met als doel je klanten te ondersteunen met uitleg. Grote telecombedrijven zoals KPN en Ziggo zetten video’s in om hun klanten uitleg te geven hoe ze producten kunnen installeren. Klanten bellen, mailen en chatten hierdoor minder met hun klantenservice waardoor deze afdeling minder belast wordt.

Een ander voorbeeld van succesvolle videomarketing is het maken kookfilmpjes. Hierbij zit een korte omschrijving hoe je het recept maakt en welke ingrediënten je nodig hebt. Het platform Tasty kwam met het idee korte instructiefilmpjes te maken om te laten zien hoe je het recept kunt bereiden. Mensen zijn visueel ingesteld waardoor een filmpje de zaken verduidelijkt en men het eindresultaat ziet. Met inmiddels een kleine 13 miljoen volgers op YouTube is Tasty het levend bewijs dat het slim toepassen van video marketing succesvol is. Bij het onderstaand filmpje wordt getoond hoe je een luchtige omelet kan bereiden. Dit filmpje is inmiddels al meer dan 12 miljoen keer bekeken…

Het perfecte filmpje

Voordat we een filmpje laten maken gaan we kijken naar het doel dat je wil bereiken met het filmpje. Afhankelijk van het doel gaan we de kijker informeren, enthousiasmeren en/of entertainen. De vuistregel bij het maken van een filmpje is hoe korter, hoe beter. Het is de kunst om op een zo’n kort mogelijke manier je boodschap duidelijk te maken. Dit omdat bezoekers anders snel afhaken. Uit onderzoek blijkt dat bij een filmpje van 90 seconden kijkers sneller uitstappen dan bij een filmpje van 30 seconden. Ook is het van belang de kijker vanaf het begin te pakken. De eerste paar seconden van je filmpje bepalen of de kijker blijft hangen. Hierdoor is het cruciaal om de kijker direct te boeien.

Kosten van videomarketing

De kosten voor het succesvol toepassen van video marketing hoeven niet hoog te zijn. Een wijnspeciaalzaak kan bijvoorbeeld zelf filmpjes maken waarin ze een wijn van de week bespreken en aanbieden aan hun kijkers. Doordat de video content zelf gemaakt wordt zijn er geen kosten. Als je een professioneel filmpje wilt waarin je je bedrijf presenteert en dit uitbesteed aan een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is lopen de kosten al snel tot in de duizenden euro’s. Dit komt omdat er beeldmateriaal gecreëerd worden en het filmpje bewerkt wordt. Het bewerken van een filmpje noemen ze ook wel editen. Er zijn diverse gratis software pakketten waarmee je zelf eenvoudig filmpjes kan bewerken. Dit kan onder andere met Davinci Resolve, Openshot Video Editor en Windows Movie Maker.

Wil je indruk maken met het toepassen van Videomarketing? Informeer naar de mogelijkheden.